Az ezüst ékszer a szolid nők dísze

ezüst fülbevalókLegalábbis ezt mondják, s ha belegondolunk, van benne igazság. Az ezüst finom, nem hivalkodó, szerényen csillogó nemesfém. Egyszerű szépségével mégis meghódította a nőket, s ezáltal természetesen a férfiakat is.

Az ezüst sokkal puhább anyag, mint az arany, így dolgozni is könnyebb vele, az ékszerészek egyszerűbben tudják megmunkálni. Színezüstből soha nem készül ékszer, mindig ötvözik azt valamilyen más fémmel, legtöbbször rézzel. Színe mégsem lesz sárgás, mert akár 50%-os ötvözetben is megtartja fehér színét.

Mint tudjuk, az ezüst az arany után a második legismertebb nemesfém. Leggyakrabban vegyületként található az ércekben, ám megtalálható fém állapotában is. Az ezüst már 600 éve az egyik legkedveltebb fém, mivel tartós és kifejezetten szép. A középkorban hazánkban bányászták a legtöbb ezüstöt, ma, Mexikót nevezik az ezüst hazájának.

Tudtad, hogy az ólom-, cink-, arany- és rézbányászat mintegy melléktermékeként jelenik meg ez a finom, szép fém? Igazi kincsről beszélünk, hiszen az ezüst kifejezetten rugalmas, hajlékony, jól megmunkálható, valamint kitűnő hő és elektromosság vezető. Egyetlen grammjából 1800 méter huzalt lehet nyerni. Ugye, hogy hihetetlen? Pedig igaz!

Az ezüstöt leginkább ékszerek készítéséhez használják, de a gyógyászatban, fogtechnikában, elektromos iparban, fotózásban is alkalmazzák.
Mint már tudjuk, az ezüstöt önmagában nem lehet felhasználni, így az ékszerek, egyéb használati tárgyak készítésekor minden esetben használnak valamilyen ötvözőfémet, legtöbb esetben rezet. Leggyakrabban a 92,5 százalékos ezüstöt használják ékszerkészítésre.

Míg az arany sárgás, vöröses csillogása igen kihívó, addig az ezüst egyszerű, fehér ragyogása inkább szolid hatást kölcsönöz. Bár masszív, domináns, hangsúlyos ékszerek is készülnek ezüstből, mégis inkább a finom, légies, könnyed ékszerek a jellemzőek, a finoman vékony ezüst nyaklánc, a kecses, finom ívű gyűrű. Azoknak a hölgyeknek, aki nem kedvelik a feltűnést, hanem az egyszerűség, szolid elegancia hívei, sokkal inkább javasolt egy kecses, finoman megmunkált ezüstgyűrű, egy finoman vékony nyaklánc, lágy vonalvezetésű fülbevaló.

Akik egyszerű, szolid, többnyire egyszínű ruhát viselnek, öltözéküket tökéletesen ki tudják egészíteni a visszafogott szépségű, kecses ezüst díszekkel.

Ha az ezüst ékszerbe gyöngy vagy kő kerül, az is többnyire ezüstös, fehéres csillogású darab, mely még inkább a szolid visszafogottságot, az egyszerű szépséget emeli ki. Kislányoknak, fiatal hölgyeknek remek ajándék lehet egy-egy szép ezüst ékszer, legyen szó akár a ritkábban viselt bokaláncról,vagy köldök piercingről.
A fehérhez talán nem annyira, de egy fekete, bordó, piros, kék, zöld ruhához királynői viselet lehet egy-egy szép ezüst ékszer, kiemeli, feldobja a ruhánkat, megjelenésünket.

Ha ékszert ajándékoznánk, de az arany túl drága a pénztárcánkhoz, a bizsu pedig túl snassz, akkor az ezüst tökéletes választás lehet.