Ezüst, a nemesfémek hercege

Amikor általánosságban ékszerekről, fémekről, ékszerkészítésről beszélünk, akkor nemesfémeket említünk. A nemesfémek alatt pedig a platinát, aranyat és ezüstöt értjük. Egy ékszerész vitába száll ezzel a kijelentéssel, és inkább nemes tulajdonságú fémeknek nevezi őket, negyedikként hozzávéve az ónt. Merthogy ez a fent megnevezett négy fém az,amelyek savak hatására nem képeznek mérgező hatású fémsókat.

Csak érdekességként megemlítve itt a fémek témakörében: A fémekről mindenkinek egyfajta szilárd anyag jut eszébe, pedig a hidrogén gáz is fém, egész pontosan folyékony halmazállapotú higany.

Azt tudtad-e, hogy az alpakka is ezüst gyakorlatilag, egész pontosan egy ötvözet, melyben az ezüst mellett egyéb fehérfémtartalommal is rendelkezik. Ha egy alpakka kissé sárgás színű, akkor az pedig azért van, mert réz is van benne ötvözőanyagként. Mivel jó kopásállósága van, és a savakat is jól tűri, ezért kiváló evőeszköz alapanyag. Kevésbé oxidálódik, mint az ezüst, ezért a színe és a fénye is tovább őrzi meg eredetiségét.

Az ezüst a nemesfémek táborában a harmadik legértékesebb a platina és az arany után, noha az ékszerész szerint közel sem olyan értékes nemesfémről beszélünk, mint az a közhiedelemben él. Pedig az ezüstöt nagy tisztelet övezi, és egészen egy-két évtizeddel ezelőttig kivételes mértékben méltatott fém volt. Pedig a két világháború közötti időben 65 pengő körül mérték kilóját, és ma is olyan 2 ezer forint környékén mozog, holott nagyon sok rendkívül jó tulajdonsággal rendelkező anyag.

Megmunkálása könnyű, akár ékszerről, akár egyéb használati tárgyról, tálcáról, edényről, evőeszköz készletről beszélünk, nem nagy dolog az elkészítése az ötvös mester szerint. Ezeknek a használati tárgyaknak művészeti értékük nincs, de nem is ez a lényeg, ez nem von le semmit az ezüst értékéből. S bár egy ezüst étkészlet, gyertyatartó, stb. nagyon szép darab, értékes része lehet háztartásunknak, mégsem igazán alkalmasak hétköznapi használatra, hiszen könnyen elszíneződnek.

Az ezüst tehát a köztudatban megmarad első számú ékszer alapanyagnak, melyből csodaszép, helyes kis dolgokat készítenek: csinos kis fülbevalókat, fülönfüggőket, karkötőket, nyakláncokat, szebbnél szebb gyűrűket, finom kis bokaláncokat, köldökbe helyezhető piercingeket, medálokat, és még sorolhatnánk.

Az ezüst az az ékszer, ami még ma is megfizethető, így könnyen tudunk mindig egy-egy új ékszert vásárolni magunkat, hogy a megjelenésünket feldobjuk. Nagy előnye a bizsuval szemben, hogy nem allergizál, így megóvjuk a bőrünket az egyes fémek okozta esetleges kiütésektől, bőrpirosodástól. Ajándéknak is kitűnő egy-egy szépen megmunkált ezüst ékszer, akár férfi, akár nő részére szeretnénk vele örömet okozni.