Ezüst és egyéb nemesfémek fémjelzései

A nemesfémből, azaz aranyból, ezüstből és platinából készült tárgyakat hitelesíteni kell, azaz úgynevezett fémjellel kell ellátni. Ezt a budapesti székhelyű Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Igazgatóság (NEHITI) végzi el.

A Magyarországon készült arany tárgyakat fémjeleztetni szükséges, ha azok egy gramm fölött vannak, az ezüst tárgyak esetében ez a limit 2 gramm. A fémjel hiteles igazolványa a tárgy arany, ezüst, vagy platina tartalmának. Azonban nem csak a magyar, de a külföldről behozott ékszereket is el kell látni fémjellel, ezeket behozatali fémjelnek nevezik.

A külföldről behozott ékszereket is kötelező fémjeleztetni, ezek tárgyak ún. behozatali fémjelet kapnak. Ezt magánszemély is kérvényezheti, ha az ékszer származását igazolja, valamint nyilatkozik annak tulajdonjogáról, és megfizeti a fémjellel való ellátás árát.

A hazai gyártású ékszerek fémjeleinek kötelezően tartalmazni kell a készítőjének egyedi névjelét, a magyar fémjelet, mely utóbbi tartalmazza azt, hogy milyen nemesfémből van a szóban forgó ékszer, és milyen finomságú az az alapanyag. Ezen felül beleüthető még a NEHITI hivatalos jele is.

Az arany ékszerekben B22, B18, B14, B9 számkódok jelölik az ékszer karátszámát, vagyis az aranytartalmát. ugyanez az ezüst ékszerek esetében 1B,B2,3B,B4 kódot jelent. A fémjelek időnként változnak, így egy fémjelzésből nagyjából megtudható, hogy mikori készítésű ékszerről van szó.

A fémjeleket úgy kell az ékszerbe beütni, hogy minden eleme jól látható legyen, és kellően mélyen helyezkedjen el. Minden egyes résznek szükséges jól látszani minimum tízszeres nagyító segítségével. Ha a fémjel nincs elég mélyen, vagy akörül sérülés, forrasztás látható, akkor az arra utaló jel lehet, hogy a fémjelet kivágták és egy másik ékszerből ütötték be.

Ha egy ékszeren az 585, 750, 14 K, 18 K, a platt, platte, dublett, dublette jelzések láthatóak, akkor azok nem nemesfémek, pusztán nemesfém bevonattal ellátott ékszerek.

Figyeljünk tehát oda ezekre a jelekre, és értelmezzük őket. Ha nem látjuk jól, vagy bizonytalanok vagyunk, akkor vigyük el egy ékszerészhez, vagy ékszerüzletbe, ahol nagyítóval jól kivehetően meg tudják mondani az adott arany vagy ezüst ékszerről az eredetét, származását, minőségét, nemesfém tartalmát. Különösen fontos ez, ha külföldön vásárolunk ékszert, vagy ha külföldről behozott ékszert veszünk meg itthon.

Nem csak az ékszer eredetiségéről győződhetünk meg, hanem annak a karátszámáról is, ami nagyon nem mindegy az ár kialakításánál például. Így hát, hogy elkerüljünk egy esetleges csalódást, vagy becsapódást, a megvásárolni kívánt ékszert mindenképpen ellenőriztessük!