Létezik-e ezüst allergia, avagy fémek melyekre érzékenyek lehetünk

Az allergia szó hallatán sokaknak a tüsszögés, piros szemek, orrfújás jut eszébe, amik a pollenallergia tünetei. Azonban létezik az úgynevezett fémallergia, mely igen kellemetlen dolog az ékszert kedvelő hölgyek-urak számára.

Sokan csak azt vesszük észre, hogy a fülünk olykor begyullad, a dekoltázsunkon apró, piros pöttyök, viszkető foltok jelennek meg. Sokszor várjuk, hogy a probléma rendeződjön, de ez nem történik meg, csak fokozódik. Sok esetben nem is olyan egyszerű rájönni, hogy a bajt a fémallergia okozza. A fémallergiát döntő többségben a nikkel, króm, kobalt okozza, csak elvétve fordul elő az ezüst, vagy arany ékszerektől. Ekkor sem maga az arany és az ezüst felelős a dologért, sokkal inkább a bennük található ötvöző anyag.

A leggyakrabban a nikkellel találkozunk a környezetünkben, így nem csoda, hogy erre a fémre allergiás a legtöbb ember. Ez fordul elő leggyakrabban ékszerekben ötvözetként, csatokban, gombokban, övekben is megtalálható anyag. Sajnos a fogtömésekben is találunk belőle, sőt bizonyos élelmiszerekben is, mint pl. eper, borsó, paradicsom, marhahús.

A króm többnyire festékekben, mosóporokban fordul elő, valamint a bőr cserzéséhez is használatos, így nem csoda az sem, ha cipők, övek, táskák is okoznak allergiás tüneteket, kiütéseket.

Ötvöző anyag még a kobalt is, mely szintén mosószerekben is jelen lehet, de akár szemfestékekben is.
A higany is veszélyes fém, az amalgám fogtömésekben található, így aki arra allergiás, annak más fogtömő anyagot kell kérnie a lyukas fogba.
Ha a nemesfémeket nézzük, akkor az ezüst gyakrabban, az arany ritkábban, de válthat ki mindkettő allergiás reakciót. Ahogy már szó volt róla, ezek esetében inkább az ötvöző anyag az, ami felellős a túlérzékenységért.

Akár nem nemesfémre vagyunk érzékenyek, akár arany vagy ezüst okozza a problémát, az általában erős viszketéssel, bőrpirosodással, apró hólyagok megjelenésével jár, elsősorban azokon a helyeken, ahol a bőrünk fémmel érintkezett. Súlyos esetben a bőrfelület egyéb részeire is kiterjedhet.

A fémallergiát egyszerű módon lehet diagnosztizálni, bár sokszor sajnos egyértelmű. Az alkarra vagy hátra többféle lehetséges allergén anyagot kennek fel kis mennyiségben, s ahol a bőr piros lesz, vagy hólyagos, az a fém a ludas. Kezelése speciális, gyulladáscsökkentő krémekkel történik, azonban a végső megoldás az, ha nem érintkezik a bőrünk a fémtárgyakkal. Ez sok esetben nehezen kivitelezhető, hiszen gombok, cipzárak szükséges kiegészítői ruházatunknak.

A bajt okozó ékszert azonban el kell távolítani, s helyette olyant használni a gyógyulás után, mely nem allergizál. Ha az ezüst ékszer az, ami a baj okozója, akkor fájó szívvel, de le kell mondanunk az ezüst hófehér csillogásáról, és meg kell próbálni az aranyból készült ékszerek viselését. Szerencsére azonban a legtöbb allergiás megbetegedést a bizsuk, a nem nemesfémek okozzák, így az arany és az ezüst rajongói megkönnyebbülhetnek.